تأثیرات منفی اقتصادی بحران جهانی کرونا به طور جداگانه در بخشهای مختلف همه بیزینسها حس شده است. حالا که در آستانه سال جدید نگاهی به بزرگترین سرمایهگذارهای عرصه واقعیت افزوده میاندازیم درمیابیم که صنعت واقعیت افزوده نیز از این موضوع مستثنا نبوده است.
درحالیکه ارزش دلاری کل 10 سرمایهگذاری امسال بیشتر از هر زمان دیگری از سال 2017 که ما تحقیقاتمان را آغاز کردهایم تابهحال بوده است، اما برخی از اعداد و ارقام بودجههای نجومی در بالای این لیست کمی گمراهکننده است.
با درنظرنگرفتن برخی از این بودجههای نجومی هرسال، به طور میانگین در سال 2020 حدود بودجه در نظر گرفته شده برای هر پروژه 64 میلیون دلار برآورد شده است؛ این در حالی است که در سالهای 2019 و 2018 این مبلغ به 100 میلیون دلار هم میرسید. این مطلب درست است که مبلغ این بودجه از سال 2017 تابهحال دائماً روند نزولی داشته اما این افت سرمایه در بین سالهای 2019 تا 2020 خیلی بیشتر جلبتوجه میکند. برای بیشتر نمایان شدن این نزول این نکته قابلذکر است که مورد هفدهم لیست بیشترین سرمایهگذاریهای سال 2019 (ما سالانه این لیست را برای 25 سرمایهگذاری اول هرسال میسنجیم) در سال 2020 میتوانست جزو 10 مورد برتر باشد.
اما نقطه قابلتوجه این است که در کمال تعجب بحران شیوع کرونا آمار بخش سرمایهگذاریها را افزایش داده است، بخشی که تقاضا برای دورکاری نیز بیشتر شده است. درنتیجه، 6 مورد از 10 مورد اول لیست سرمایهگذارهای ما توجه به خصوصی به نوع مدلهای تجاری خود دارند.
علاوه بر این اپلیکیشنهای واقعیت افزوده اخیراً شامل توجهات بیشتری هم شدهاند، و بهعنوان یک پلتفرم سهبعدی خبرگزاری Marxent نیز اعلام کرده که استفاده از محتواهای تولیدشده در این صنعت در سهماهه اول همهگیری ویروس کرونا نسبت به سه ماه گذشتهاش افزایش 50 درصدی داشته است. رشد سالانه این میانگین نیز افزایش 185 درصدی داشته است.
10.Mira (ده میلیون دلار)
آخرین اخباری که ما از پروژه Mira شنیدیم بودجه یکمیلیوندلاری در نظر گرفتهشده این شرکت برای تولید هدست های Prism، هدستی 99 دلاری برنامهریزیشده برای استفاده از سیستم Google Cardboard برای فناوری واقعیت افزوده بوده است. از آن زمان تابهحال نیز، Mira صرفاً به سمت بنگاههای اقتصادی جهت پیدا کرده است و حدود 10 میلیون دلار برای جلبتوجه و فروش هدست های Prism به مشاغل این حوزه جمعآوری کرده است.
9.Spatial (چهارده میلیون دلار)
این شرکت بودجه چهاردهمیلیونی خود را در تاریخ 30 ژانویه تصویب کرد. یک روز پسازآن سازمان بهداشت جهانی شیوع ویروس کرونا را یک فوریت جهانی اعلام کرد.
8.Talespin (پانزده میلیون دلار)
این گروه استارتآپی ساکن در لسآنجلس آمریکا بودجه پانزده میلیون دلاری خود را در تاریخ 30 مارس امسال در حالی تصویب کرد که بسیاری از شرکتهای دیگر در واکنش به فاجعه کرونا و قبل از شروع قرنطینههای خانگی شروع به اجرایی کردن طرح دورکاری بودند. برنامهریزی این شرکت نمونهای از زمانبندی مناسب برای شرکتهای تولیدکننده محتوای واقعیت افزوده و واقعیت مجازی است. همچنین شرکت Talespin یکی از شرکای اولیه کمپانی Magic Leap نیز هست، درنتیجه از شرایط فوقالعادهای برای ایجاد خودمحوری در مسائل سازمانی برخوردار است.
7.Mad Gaze (نوزده میلیون دلار)
صنعت عینکهای هوشمند چینی بخشی از بازار فروش را از آن خود کرده است. درحالیکه گروه Nreal نزدیکترین ارتباط تجاری را با چینیها دارد، کمپانیهایی مثلPacific Future، oglasses، و Shadow Glasses محصولات انحصاری خود را نیز تولید میکنند؛ و تمامی این محصولات شباهت زیادی به یکدیگر دارند! Mad Gaze را باید بهعنوان یک شرکتی که جا پای کمپانی Nreal میگذارد بشناسیم که با بودجه 19 میلیون دلاری خود را از باقی شرکتهای این لیست متمایز میکند.
6.Librestream (بیست و چهار میلیون دلار)
کمپانی Librestream با پلتفرم Onsight خود همانند دیگر نرمافزارهایی از قبیل Atheer، Upskill، Teamviewer، Scope AR که برای سیستم دورکاری استفاده میشوند بازار صنعت واقعیت افزوده جهان را در بخشهای سازمانی فتح کرده است. امسال این شرکت پلتفرم خود را با استفاده از دید رایانهای برای ادغام دادههای حسگرهای اینترنت اشیا در سیستمعامل و به کمک برنامه Connected Expert توسعه داده است. این سیستمعامل علیرغم شرایط به وجود آمده بهخاطر شیوع ویروس کرونا به پیشرفت صنعتکار از راه دور کمک شایانی کرده و باعث شده که این شرکت کانادایی بودجه بیست و چهار میلیون دلاری را برای پروژههای خود تدارک ببیند.
5.Nreal (چهل میلیون دلار)
در سال 2020 و درحالیکه کمپانی Mad Gaze توجه بسیاری از سرمایهگذارهای صنعت واقعیت افزوده را به خود جلب کرده بود، شرکت Nreal حتی بیشتر از Mad Gaze از این سرمایهگذاریها بهرهمند شد. باوجود تأخیرهای به وجود آمده در بخش تولیدات این شرکت به دلیل شیوع ناگهانی ویروس کرونا در ماه فوریه سال 2020، کمپانی Nreal موفق به بازیابی و جمعآوری 40 میلیون دلار بودجه در سپتامبر این سال شد.
4.Envisics (پنجاه میلیون دلار)
کمپانی WayRay که در سالهای 2017 و 2018 برنده عنوان برترین سرمایهگذاری را کسب کرده است، اما این شرکت واقعیت افزوده خودرو در دو سال گذشته غایب بوده و فعالیتی نداشته است. این غیبت باعث میشود که عرصه رقابت برای جذب سرمایهگذار برای کمپانی Envisics که با نام شرکت Daqri در سالهای گذشته فعالیت میکرده است بازتر شود و وضعیت این شرکت جهشی ناگهانی روبهجلو داشته باشد. این شرکت در ماه اکتبر بودجه تقریباً 50 میلیون دلاری را برای خود از طرف General Motors، Hyundai Mobis، SAIC Motors و دیگر حامیانش در نظر گرفت. البته این مسئله هم که شرکت فرعی GM از زیرمجموعههای کمپانی کادیلاک در نظر دارد یک نمایشگر واقعیت افزوده را در همایش 2021Escalade ارائه دهد خیلی تصادفی نیست.
3.Mojo Vision (پنجاه و یک میلیون دلار)
کمپانی Mojo Vision با ارائه طرح اولیه عدسیهای تماسی هوشمند خود، توانست بودجه 51 میلیون دلاری را برای خود در نظر بگیرد. این شرکت تازهکار تاکنون موفق به جمعآوری بودجه 159 میلیون دلاری برای خود شده است که 58 میلیون دلار آن در سال 2019 و 50 میلیون دلار آن در سال 2018 جمعآوریشده است. گرچه ما هنوز این طرح اولیه را از نزدیک ندیدهایم، اما Gradient Ventures Google ازجمله سرمایهگذاران برجستهای است که از این کمپانی را پشتیبانی میکند.
2.Magic Leap (سیصد و پنجاه میلیون دلار)
سال 2020 سالی پرفرازونشیب برای کمپانی Magic Leap بوده است. این داستان با مسائلی همچون امضای این شرکت بهعنوان وثیقه وام به شرکت JP Morgan Chase بهعنوان وثیقه اختراع ثبتشده خود و درنهایت کمکار شدن و ازکارافتادن این پروژه و اخبار شایعات مربوط به فروش احتمالی این کمپانی گرفته آغاز شد و با کنار رفتن مدیرعامل شرکت یعنیRony Abovitz به پایان رسید. بااینحال به نظر میرسد انتخاب Peggy Johnson به عنوان مدیرعامل این شرکت برای متقاعد کردن سرمایهگذارهای این صنعت برای ادامه همکاریها کافی باشد، زیرا این شرکت اعلام کرده که بودجه 350 میلیون دلاری را برای خود جمعآوری کرده است.
1.Epic Games (یک میلیارد و هفصد و پنجاه میلیون دلار)
قطعاً بیشتر این بودجه عظیم به دلیل موفقیت بازی Fortnite و تجارت بازیهای دیگر کمپانی Epic شده است.
بااینحال استودیو Unreal Engine در کنار Unity بهترین موتورهای سهبعدی خود را برای خلق تجربیات واقعیت افزوده بینظیر فراهم کردهاند. به همین دلیل هم هست که کمپانیهایی مثل Adobe، Apple، Facebook و Snap بیشتر راقب هستند تا ابزارهای انحصاری خود را در زمینه ایجاد تجربیات واقعیت افزوده ارائه دهند.
موارد قابلتوجه دیگر: سرمایهگذاران مشتاق هستند که باوجود کمپانیهایی مانند Vuzix ، Tilt Five ،C-Real ،Micledi ، DigiLens و Dimension NXG در میان افراد ذینفع، سرمایهگذاریهای لازم برای پروژههای قوی و با احتمال موفقیت را در میان عینکهای هوشمند و هدست های واقعیت افزوده انجام دهند. شرکتهایی مثل Fabric و Krikey که سازندگان برنامههای متمرکز بر بازار مصرف هستند نیز از طرف سرمایهگذارهای این صنعت موردتوجه خاصی قرار گرفتهاند.